De rijke geschiedenis van Douwe Egberts begint meer dan 270 jaar
geleden in een klein dorpje in Friesland.
In 1753 openen Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses hun kruidenierswinkel De Witte Os aan de Midstraat in Joure en leggen zo de basis voor het Douwe Egberts van nu. Egbert en Akke verkopen producten die 'tot de genoegens van het dagelijks leven behoren'. Koffie, thee en tabak zijn de belangrijkste producten.
Op 10 januari 1755 krijgen Egbert Douwes en Akke Thijsses een zoon: Douwe Egberts. Hij trouwt in 1775 met Ymke Jacobs Visser. Rond 1780 komt hij bij zijn ouders in de zaak. En de zaken gaan goed.
Na het overlijden van zijn vrouw hertrouwt Douwe Egberts in 1791 met Lysbeth Mintjes. Op 19 februari 1806 overlijdt Douwe Egberts. Zijn vrouw zet het bedrijf voort onder de naam Firma van de Weduwe Douwe Egberts.
Tijdens de Franse overheersing in het begin van de negentiende eeuw moest iedereen een achternaam aannemen. De familie van Douwe Egberts koos in 1812 De Jong als familienaam. Het bedrijf is echter bekend geworden als Douwe Egberts en niet als Egbert Douwes. Waarschijnlijk komt dit omdat Douwe Egberts voor uitbreiding van de afzet van lokaal naar regionaal zorgde. Zijn vader beperkte zich tot de winkel in Joure en was dus alleen plaatselijk bekend.
In 1919 opent Douwe Egberts de eerste nevenvestiging, aan de Catharijnekade in Utrecht. De zakken ruwe koffie worden met paard en wagen naar de branderij aan de Catharijnekade gebracht.
In 1924 werd het geschenkensysteem van Douwe Egberts geïntroduceerd. Een succesvol systeem om de klant aan de producten van D.E te binden, want het systeem bestaat inmiddels negentig jaar en is daarmee het oudste nog actieve spaarsysteem van Nederland. Van alle huishoudens spaart 63% Douwe Egberts waardepunten en jaarlijks gaan ruim 2,5 miljoen geschenken over de toonbank.
In 1925 verschijnt het DE-zegel voor het eerst op een tabaksverpakking. Sindsdien heeft het zegel vele gedaantes gehad. Het bekende DE-zegel zorgt inmiddels voor een snelle herkenning van het merk en staat garant voor kwaliteit.
De eerste jubileumviering vindt plaats in 1928, als Douwe Egberts 175 jaar bestaat. Twee dagen lang vierde nagenoeg de hele Jouster gemeenschap feest.
In 1937 werd Pickwick geïntroduceerd. De naam is geïnspireerd uit de ‘Pickwick Papers’ van Charles Dickens.
In 1953 bestaat Douwe Egberts 200 jaar en wordt het Predicaat Koninklijk aan de onderneming toegekend.
In 1954 brengt Douwe Egberts Moccona oploskoffie in potjes van 50 gram op de markt. De afzet van oploskoffie groeit en bereikt omstreeks 1975 een hoogtepunt: 70% van de huishoudens gebruikt wel eens oploskoffie.
In 1963 brengt Douwe Egberts de Wigomat op de markt, een elektrisch snelfilter koffiezetapparaat.
Douwe Egberts koffie... lekkere koffie. In 1967 maakt Douwe Egberts voor het eerst reclame op de Nederlandse televisie en was daarmee een van de eersten. In de eerste D.E-commercials staan saamhorigheid en de bindende functie van koffie centraal.
In 1960 neemt Douwe Egberts meer dan de helft van de nationale koffie- en tabaksexport voor haar rekening. Douwe Egberts Nederland, opgericht in 1968, is de werkmaatschappij die zich richt op de marketing en verkoop van koffie en thee in Nederland.
In 1978 gaat D.E een samenwerkingsverband aan met het Amerikaanse Consolidated Foods, het latere Sara Lee.
In 1989 wordt het merk Van Nelle ondergebracht bij Douwe Egberts Nederland en in 1996 neemt Douwe Egberts suikervervanger Natrena over.
Met de introductie van Douwe Egberts SENSEO® in 2001 brak een nieuw tijdperk aan voor koffiedrinkend Nederland. Ineens werd het mogelijk om slechts één kopje koffie per keer te zetten en kon iedereen z’n eigen favoriete koffiepadvariant kiezen!
In 2002 maakt het beeldmerk van de Friezin plaats voor de Aroma Lady.
In 2003 viert Douwe Egberts z'n 250-ste verjaardag met tal van jubileumactiviteiten. Het is een groots feest omdat we trots zijn op ons ijzersterke merk en dat gevoel graag met iedereen willen delen.
In 2006 start Douwe Egberts de eerste Burendag.
In 2011 wordt besloten de internationale koffie- en theeactiviteiten af te splitsen van Sara Lee. In juni 2012 wordt D.E MASTER BLENDERS 1753 opgericht.
Na een beursgang wordt het bedrijf in 2013 overgenomen door een consortium van investeerders onder leiding van Joh. A Benckiser (JAB), maar blijft opereren onder dezelfde bedrijfsnaam.
Als gevolg van een fusie tussen D.E MASTER BLENDERS 1753 en het koffiebedrijf van Mondelēz International ontstaat het grootste pure play koffiebedrijf ter wereld: JACOBS DOUWE EGBERTS.