Waar komt koffie vandaan?

Koffie vindt zijn oorsprong in Ethiopië, vanuit daar is het vanaf de 16e eeuw verspreid over meerdere landen rond de evenaar. Naar plekken waar het klimaat gunstig is en de koffieplanten goed kunnen groeien. Tegenwoordig wordt koffie geproduceerd in meer dan 70 landen.  

Vanaf het begin van de achttiende eeuw werd koffie populairder in Nederland. De prijs voor koffie daalde flink en overal werden koffiehuizen geopend. Vanaf 1750 verving koffie zelfs bier als de nummer één drank. 

Hoe wordt koffie gemaakt?

Stap 1: Plukken

De koffieboon die wij kennen is eigenlijk het binnenste van een bes, een zaadje. De bessen hebben zo’n negen maanden nodig om te rijpen, waarbij deze verkleuren van groen naar rood. Als de besjes rijp zijn en een mooie rode kleur hebben, worden ze geplukt. 

Stap 2: Bereiding

De koffiebes wordt voornamelijk op twee verschillende manieren verwerkt:  

Methode 1 (Droge verwerking)   

De bessen worden drie tot vier weken gedroogd en vervolgens gepeld. Deze methode wordt meestal gebruikt voor Robusta bonen en ook voor Arabica bonen. 

Methode 2 (gewassen verwerking)  

De bessen worden ontdaan van het vruchtvlees en vervolgens: gefermenteerd, gewassen en zes tot zeven dagen gedroogd. Met deze methode behoud je meer de verfijnde aroma’s van de koffie, dit proces wordt vooral voor Arabica bonen gebruikt. 

Stap 3: Transport & Opslag

De bonen worden via een container met een inliner naar Douwe Egberts geëxporteerd, dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de koffie altijd wordt gewaarborgd. Bij aankomst worden de koffiebonen meteen opgeslagen in de silo’s van Douwe Egberts. 

Stap 4: Melangeren

De koffie-expert creëert een melange, ofwel een blend van verschillende soorten koffiebonen met elk hun eigen smaak en aroma. Wij melangeren onze koffie om een bepaald smaakprofiel te creëren die aansluit bij de wensen van de consument. 

Stap 5: Branden

De bonen zijn nu klaar om te branden. Tijdens het branden worden de smaken ontwikkeld afhankelijk van het smaakprofiel dat we willen creëren kan de branding licht, medium of donkerofzeer donker. Afhankelijk voor de zetmethode en jouw persoonlijke smaak kan je kiezen tussen een lichte of juist donkerdere branding.   

In ons artikel over koffiesoorten lees je alles over verschillende koffies en sterktes. 

Stap 6: Verpakken

Na het branden, wordt de koffie bijna direct verpakt in speciale verpakkingen. Deze verpakkingen zijn er speciaal voor gemaakt dat er geen zuurstof bij de koffie komt, waardoor de koffie vers blijft en zijn smaak goed behoudt. Ongeopende koffie kan in een dichte vacuümverpakking, twaalf maanden worden bewaard. Is de verpakking geopend? Dan merk je na ongeveer drie weken dat de smaak van de koffie verandert.  

Lees hier meer over het bewaren van koffie!